Santiago de Compostella

2 t/m 16 oktober 2025

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Wie kent hem niet, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De Pelgrimstocht die toch vooral als zwaar wordt gezien vanwege de lange wandelingen. Maar het kan ook anders!!

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is een bijzondere reis. Mensen lopen vaak vele dagen of weken om deze heilige plek in Spanje te bereiken. De tocht is lang en soms zwaar, maar het geeft een groot gevoel van trots en prestatie als je aankomt. Tijdens het wandelen kom je veel andere pelgrims tegen. De sfeer is altijd vriendelijk en behulpzaam. Iedereen heeft hetzelfde doel: de eindbestemming bereiken. Onderweg deel je verhalen, steun je elkaar en maak je nieuwe vrienden. Het wandelen brengt rust en tijd om na te denken. Je loopt door mooie landschappen, over bergen en door kleine dorpjes. Iedere stap brengt je dichter bij Santiago de Compostella, en de voldoening bij aankomst is enorm. Het is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een bijzondere ervaring voor je hart en geest.

Wandel met mij mee van Sarria naar Santiago de Compostella en je zult zien dat je deze tocht ook kunt wandelen met een rollator, als je blind bent of een dagje ouder. We wandelen in een rustig tempo, in etappes van maximaal 13 kilometer per dag, gezamenlijk naar het beroemde eindpunt, de Kathedraal van Santiago de Compostella. Op dag 9 hebben we een rustdag in Arzua om de benen even rust te geven. Als we aankomen in Santiago vallen we moe en heel voldaan ons bedje in. De volgende dag kunnen we Santiago wat beter bekijken, we blijven nog een dag, en kunnen we ons wijden aan de traditionele Pelgrimsrituelen.

15-daagse wandelvakantie 11 etappes 8 - 13 km per dag.

kathedraal santiago de compostella

Reisprogramma 

Dag 1) Aankomst in Sarria.
Na aankomst op het vliegveld van Santiago gaan we met een taxi naar Sarria. Eenmaal aangekomen in Sarria kun je het stadscentrum bezoeken, waar je kerken, kapellen, kloosters en ziekenhuizen van pelgrims kunt ontdekken*. De hoofdstraat van Sarria, Rúa Maior, heeft een pittoreske sfeer. Neem ook een kijkje in de kerk van Santa Mariña met zijn pelgrimsmuurschildering, het kasteel en het fort van Sarria, evenals het klooster van La Magdalena. Rust daarna maar uit, want morgen begint onze Camino Sarria naar Santiago!
* Afhankelijk van de vluchttijden.

Dag 2) Sarria – Ferreiros (12,8 km).
Deze etappe tussen Sarria en Ferreiros voert ons langs landelijke wegen en de beroemde Galicische corredoiras, smalle paden onder eikenbossen. Vlakbij Ferreiros vinden we de mijlpaal van de laatste kilometer 100 naar Santiago.

Dag 3) Ferreiros – Portomarin (9,3 km).
Deze etappe is ideaal om te genieten van het landschap en de dorpjes onderweg, zoals Marcadorio. Net voordat we Portomarin bereiken, steken we de rivier de Miño over, de belangrijkste rivier van Galicië.

Dag 4) Portomarin – Ventas de Naron (12,9 km).
Dit deel van de Camino is vergelijkbaar met dat van gisteren waarbij we door landelijke gebieden blijven wandelen. Nadat we in Ventas de Naron zijn aangekomen, brengt een taxi ons naar Palas de Rei waar we overnachten.

Dag 5) Ventas de Naron – Palas de Rei (11,8 km).
Na het ontbijt brengt de taxi ons terug naar Ventas de Naron. Vanaf daar wandelen we terug naar Palas de Rei. Dit gedeelte is grotendeels verhard, maar dat compenseert met enkele kleine Romaanse juwelen en oude pelgrims hospitalen.

Dag 6) Palas de Rei O Coto (8,4 km).
De route van vandaag gaat over landelijke wegen en middeleeuwse bruggen. Tijdens deze etappe volgen we de nationale weg N-547, die we meerdere malen in een ononderbroken heen- en weergang doorkruisen. Geniet van de rust en geur van de eucalyptusbomen!

Dag 7) O Coto – Boente (11,6 km).
Vandaag gaan we op weg naar Boente. Onderweg passeren we, nadat we eerst een prachtige romaanse brug hebben overgestoken, Melide. In Melide vinden we twee van de beroemdste pulperia’s van Spanje, waar ze uitstekende Galicische octopus serveren, vergezeld van echte Ribeiro (lokale wijn)! 🍷

Dag 8) Boente – Arzua (8,6 km).
Het eindpunt van de camino komt steeds dichterbij, nog even en de toren van Santiago komt in zicht. Maar vandaag eindigt de etappe in Arzua. Een dorpje dat bekend staat om zijn kaas en honing. 🧀🐝

Dag 9) Rustdag in Arzua.
Vandaag hebben we een rustdag in Arzua. Even lekker niets doen, de kleine winkeltjes bezoeken of genieten van een heerlijk kopje koffie onder de plataanbomen op het plein. Een bezoek aan de Pelgrimsmis is een aanrader.

Dag 10) Arzua – Salceda (11,3 km).
Deze etappe is eenvoudig. De route voert over bospaden. Als je nog niet van de Arzúa-Ulloa-kaas hebt genoten, raden we je aan dat te doen of een snack mee te nemen voor onderweg. 🧀 Tijdens deze etappe kunnen we de hermitage en de bron van Santa Irene bezoeken, waaraan belangrijke genezende krachten worden toegeschreven.

Dag 11) Salceda – O Pedrouzo (8,0 km).
Vandaag wandelen we naar O Pedrouzo. Het is een korte en gemakkelijke etappe, dus tijd genoeg om onderweg te stoppen voor een heerlijke ‘cafe con leche’, Cortado of een Vino.

Dag 12) O Pedrouzo – Lavacolla (9,5 km).
Nadat we O Pedrouzo zijn gepasseerd, dalen we af naar Lavacolla, een dorp dat zijn naam geeft aan het vliegveld van Compostela.

Dag 13) Lavacolla – Santiago (9,9 km).
Eindelijk! De laatste etappe van onze reis! Vanaf Lavacolla brengt een korte klim ons rechtstreeks naar Monte do Gozo, waar we voor het eerst de torens van de kathedraal van Santiago zien. Wat een prachtig moment! De majestueuze stad Santiago de Compostella, met zijn wereldberoemde kathedraal, majestueuze paleizen en middeleeuwse straatjes, is een waardige afsluiting van deze fantastische wandelreis. Deze avond bied ik u graag een welverdiend ‘beloningsdiner’ aan!

Dag 14) Rustdag in Santiago.
Vandaag is het tijd voor de traditionele pelgrims rituelen. Met name de laatste stempel in ons pelgrimspaspoort en het ophalen van de Compostella. Het onmisbare bewijs van deze grote prestatie. Wij raden je aan de dagelijkse Pelgrimsmis in de kathedraal bij te wonen. De kathedraal staat in het historisch stadscentrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dag 15) Naar huis.
Met een rugzak vol met herinneringen en versleten zolen gaan we naar huis. Een taxi brengt ons naar het vliegveld van Santiago.

Hotels langs de weg naar Santiago.

Ik geef je graag een indicatie van hotels waar we op weg naar Santiago kunnen overnachten*. Ik probeer een mix te vinden tussen eenvoudig en wat luxer om je de authentieke beleving van de pelgrimstocht te laten ervaren.

Hotel Alfonso in Sarria
Een charmant viersterren hotel met prettige, ruime kamers, een restaurant en een bescheiden zwembad.

Casa Cruceiro in Ferreiros
Een eenvoudig hotel met een prachtig uitzicht nabij Ferreiros en langs de route. Dit hotel is erg geliefd bij Pelgrims.

Hotel Trina in Palas de Rei
Een comfortabel hotel in Palas de Rei waar je, door de gebruikte natuurtinten in het interieur, even helemaal tot rust komt.

Rectoral de Boente in Boente
In een prachtige tuin van 17.000 m2 ligt deze voormalige residentie van de priesters van Boente. Een heerlijk guesthouse waar je niet in één dag uitgekeken bent.

*De genoemde hotels worden geboekt o.b.v. beschikbaarheid, indien niet beschikbaar wijken we uit naar hotel van een vergelijkbaar niveau. Je kunt aan bovenstaande opsomming geen rechten ontlenen.

Prijsinformatie

Reisprijs: € 2.999 p.p.

Toeslag eenpersoonskamer: € 375,-

Beschikbaarheid: 12 wandelaars.

Minimale deelname: 8 reizigers.

Maximale deelname: 12 reizigers.

Inclusief: 14 overnachtingen in een tweepersoonskamer bij verschillende hotels o.b.v. logies/ontbijt, beloningsdiner, vluchten, luchthaventransfers in Spanje, vervoer van Ventas de Naron naar Hotel in Palas de Rei en retour, bagagevervoer (1 stuk, max. 20kg), Pelgrimspaspoort, App Buen Camino, Nederlandse reisbegeleiding, fotoboek.

Exclusief: Overige maaltijden, drankjes en consumpties, reis- en annuleringsverzekering, vervoer naar en van Schiphol Airport bijdrage GGTO (€ 9,- p.p.), bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2.50), reserveringskosten (€ 35).

Reisdocument: Paspoort of ID-kaart.

Visum: Voor Spanje heb je geen visum nodig.

Vaccinaties: In Spanje heb je geen vaccinaties nodig.

Opstapplaatsen: Schiphol Airport.

Belangrijke informatie:
– Hulphonden mogen op aanvraag mee. Je zorgt zelf voor de benodigde papieren.
– Je moet goed ter been zijn voor deze reis. Als je goed ter been bent met een rollator, neem deze dan zeker mee.
– Neem een prettig dragende rugtas mee voor versnaperingen en water onderweg.
– Zorg voor goed passende, stevige schoenen, er ligt niet overal asfalt. Koop eventuele nieuwe schoenen ruim voor aanvang van de reis en loop er alvast regelmatig op.
– Zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt als je een pelgrimsmis wilt bijwonen; dames moeten hun schouders en het bovenste deel van hun benen bedekken.

Extra: Na de reis ontvang je van mij een prachtig fotoboek.

BOEKINGSFORMULIER

Ja, deze reis wil ik boeken:

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn bijvoorbeeld: slaapmiddelen, sterke pijnstillers of ritalin. Je moet hiervoor zelf een verklaring aanvragen bij het CAK https://www.hetcak.nl/medicijnen-mee-op-reis/. Je moet de verklaring vóór aanvang van de reis opsturen naar Ingrids Rondreizen. Zonder deze verklaring kun je niet mee op reis.

Ik wil (ook) graag de volgende reis/reizen boeken:
Op welke manier mag ik de foto's gebruiken die tijdens een reis gemaakt worden?
(N.B. Zonder toestemming voor gebruik van beelden in het fotoboek, ontvang je ook geen fotoboek)


Ja, ik wil deze prachtreis boeken!