Reizen als je een visuele beperking hebt - Ingrids Rondreizen Ga naar de inhoud
IRR logo

Reizen met een visuele beperking

Reizen met een visuele beperking

Je kent het wel, je wilt graag op vakantie, maar je hebt een visuele beperking. Je zoekt en informeert, maar je kunt niet altijd mee omdat de reisorganisator bang is dat je de groep ophoudt. Of je hebt zelf het gevoel dat je niet meer goed meekomt met grote groepen vanwege je visuele beperking. Je hebt behoefte aan een wat rustiger reistempo zodat ook jij de tijd hebt om dingen goed te bekijken en te ervaren. 

Ik wil je graag laten ervaren dat reizen met een visuele beperking heel goed mogelijk is en dat er verschillende mogelijkheden zijn om je reis zo in te richten dat je een mooie ervaring hebt en onvergetelijke herinneringen maakt

Reizen met een visuele beperking

Ik heb genoeg aan hand- en spandiensten

Je hebt een visuele beperking en je redt je prima. Je doet alles zelfstandig en hebt nauwelijks hulp nodig van anderen. Bij Ingrids Rondreizen ben je welkom en Ingrid helpt je graag bij hand- en spandiensten.

Ik zou graag een begeleider delen met een andere reiziger

Je leeft grotendeels zelfstandig, maar vindt het spannend om helemaal zelfstandig te zijn als je in een vreemde omgeving bent. Je kunt een begeleider delen met een andere reiziger die dezelfde wens heeft (mits die er is). Je kunt dan gewoon reizen met net een beetje meer hulp.

 

Ik wil graag een persoonlijk begeleider op reis

Je bent blind of slechtziend en voor jou is het echt te spannend om zonder persoonlijk begeleider te reizen. Helemaal geen probleem, je kunt je eigen persoonlijk begeleider meenemen of mij vragen om een begeleider voor je te zoeken. 

Ik wil graag met mijn blindengeleidehond reizen

Een hond mee op reis, dat vind ik gezellig. Bij een aantal reizen is het zeker mogelijk om je blindengeleidehond mee te nemen en bij een aantal reizen is het niet mogelijk of zelf wenselijk. Vraag je voor het boeken af of de reis geschikt is voor je hond.

visuele beperking
blind

Vliegen met een visuele beperking

Als je een visuele beperking hebt dan wil je vliegreizen maken, net als ieder ander en ik ondersteun je graag. Hieronder vind je informatie over vliegen met een visuele beperking.

Taststok of herkenningsstok  mee in het vliegtuig

Je tast- of herkenningsstok kan gewoon mee in het vliegtuig, je hoeft deze niet vooraf aan te melden bij de luchtvaartmaatschappij.

Persoonlijk begeleider mee op reis

Je bent vrij om een persoonlijk begeleider mee te nemen in het vliegtuig. Je boekt voor hem of haar ook een stoel en geeft aan dat je bij elkaar wilt zitten.

Blindengeleidehond mee in het vliegtuig

Je Blindengeleidehond mag gratis mee in het vliegtuig en in de cabine. Je hond moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals:

  • Je blindengeleidehond is gecertificeerd door een organisatie die lid is van Assistance dogs International (ADI), ADeu (Assistance Dogs International Europe Regional Chapter) of International Guide Dog Federation (IGDF) of geregistreerd in het Kwaliteitsregister van het AAI. Je moet hiervan een bewijs kunnen laten zien.
  • Je blindengeleidehond blijft tijdens de vlucht op de grond voor je voeten zitten/liggen.
  • Je blindengeleidehond blijft tijdens de vlucht aangelijnd.
  • Je blindengeleidehond heeft een geldig dierenpaspoort en de benodigde vaccinaties.
  • Je blindengeleidehond is individueel opgeleid om taken uit te voeren ten behoeve van je visuele beperking.
  • Je blindengeleidehond is herkenbaar aan een penning of tuigje.

 

Als je blindengeleidehond niet aan bovengenoemde voorwaarden voldoet valt deze onder de voorwaarden voor reizen met huisdieren. Twijfel je of je blindengeleidehond aan de voorwaarden voldoet, neem dan eerst contact met mij op.

Assistentie op de luchthaven

Als je een reis boekt dan vraag ik bij de luchtvaartmaatschappij assistentie aan op de luchthaven, dat moet al bij het boeken van de vlucht of uiterlijk 48 uur voor vertrek. De assistentiemedewerker assisteert je bij het passeren van de security en evt. marechaussee en begeleid je indien nodig naar de gate en in het vliegtuig. Als je aankomt op de luchthaven kun je op een van de knoppen drukken die je in de vertrekhal, aankomsthal en zelfs parkeergarage vindt, een assistentiemedewerker komt dan z.s.m. naar je toe. Heb je iemand die je helpt bij het inchecken of kun je dit zelfstandig, dan kun je je melden bij één van de assistentiebalies in de vertrekhal, vanaf daar ontvang je assistentie. Reis je met Ingrids Rondreizen dan ontvang ik je bij aankomst op de luchthaven en biedt ik ondersteuning.

Zitplaats in het vliegtuig

Als een beperking hebt, ook een visuele beperking,  mag je niet bij de nooduitgangen zitten en de meeste luchtvaartmaatschappijen plaatsen je op een stoel aan het raam. Ik probeer altijd de beste zitplaatsen voor mijn groep te boeken. Belangrijk criterium daarbij is dat we als groep bij elkaar zitten.

Busreis met een visuele beperking

Als je blind of slechtziend bent en je wilt een mooie busreis maken, dan is dat natuurlijk mogelijk. In grote lijnen gelden dezelfde regels als bij een vliegreis.

Blindengeleidehond mee in de bus

Als je een busreis wilt boeken is het goed om te te realiseren dat de bus weliswaar regelmatig stopt, maar dat dit niet altijd kan op het moment dat je hond uit moet. Bereid je reis goed voor. Ook bij een busreis, zeker naar het buitenland, moet je hond voldoen aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven.

Zitplaats in de bus

Bedenk vooraf hoe je je voelt tijdens het rijden in een bus en bedenk wat voor jou de beste zitplaats is. In overleg is er altijd veel mogelijk.

Opstapplaats

Geef vooraf aan waar je wilt instappen en geef ook door hoe je te herkennen bent. Ik kan je dan opzoeken en begeleiden naar de ingang van de bus.